WildcameraXL Hoe Hang Je Een Wildcamera Het Beste Op
Wildcamera tips

Mis geen moment: Hoe plaats je een wildcamera?

Heb je je ooit afgevraagd: Hoe plaats ik een wildcamera? Als fervent natuurliefhebber, of gewoon iemand die graag het wonder van de wilde wereld wil ontdekken, is een wildcamera een waardevolle aanvulling op je apparatuur. Met zo'n camera kun je indrukwekkende momenten vastleggen, van een hert dat rustig graast tot een sluwe vos die zijn territorium markeert. In dit artikel onthullen we de geheimen van het succesvol plaatsen van een wildcamera.

Waarom het plaatsen van een wildcamera (g)een kunst is

Voordat we in de technische details duiken, is het belangrijk om te begrijpen waarom de juiste plaatsing van een wildcamera zo belangrijk is. Een wildcamera stelt je in staat om op afstand dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren, zonder hun routine te verstoren. Maar om dat te bereiken, moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals locatie, camera-instellingen, weersomstandigheden, en nog veel meer.

Je moet ook van tevoren weten waar je naar op zoek bent? Wil je foto’s maken van een hert of everzwijn? Dan plaats je de camera een stuk lager dan wanneer je foto’s van vogels maakt. Daarom is het vinden van de juiste locatie enorm belangrijk.

Maar hoe kies je nu de ideale locatie voor je wildcamera?

Het selecteren van de juiste locatie voor je wildcamera kan het verschil maken tussen het vastleggen van adembenemende beelden of eindigen met lege opnames. Hier zijn een paar tips:

 • Zoek naar tekenen van dieren activiteit: Pootafdrukken, sporen, uitwerpselen, afgeknaagde takken - al deze kunnen wijzen op de aanwezigheid van dieren.
 • Observeer waterbronnen en voederplaatsen: Dieren moeten drinken en eten, dus deze plaatsen zijn vaak actieve plekken.
 • Overweeg de paden: Dieren hebben vaste paden die ze gebruiken om zich door hun territorium te verplaatsen. Het plaatsen van je camera langs deze paden kan je de kans geven om ze te vangen tijdens hun dagelijkse routines.
 • Hoogte is belangrijk: Plaats je camera niet te laag of te hoog. De ooghoogte van het doeldier is meestal het beste.

De installatie: Je wildcamera plaatsen en instellen

Na het vinden van de perfecte locatie, volgt de installatie van je wildcamera. Dit is een cruciale fase waarin je ervoor moet zorgen dat de camera op de juiste manier wordt bevestigd en ingesteld. Hier zijn enkele stappen om te volgen:

 • Bevestig de camera: Bevestig je wildcamera stevig aan een boom of paal met de meegeleverde band of beugel. Zorg ervoor dat de camera stabiel is en niet kan bewegen of vallen.
 • Positioneer de camera: Zorg ervoor dat de lens vrij is van takken, bladeren of andere obstakels die het zicht kunnen belemmeren.
 • Stel de camera in: Kies de juiste modus op de camera (foto, video of beide), selecteer de gevoeligheid van de bewegingssensor en stel de timer in, als deze beschikbaar is.
 • Test de camera: Maak een paar test opnames om te controleren of de camera goed werkt en om de beeldkwaliteit te controleren.

WildcameraXL De Juiste Plek Om Je Wildcamera Op Te Hangen Eekhoorn

Extra tips voor het optimaal plaatsen van je wildcamera

Vermijd plaatsing in de wind: Wind kan de camera laten bewegen of valse triggers veroorzaken door bewegende planten. Kies een beschutte plek om dit te voorkomen.

 • Houd rekening met de zon: Richt de camera nooit rechtstreeks naar de zon om overbelichting te voorkomen. Probeer de camera te plaatsen zodat hij naar het noorden of het zuiden wijst.
 • Zorg voor een schone lens: Maak de lens van de camera schoon voor je hem plaatst om ervoor te zorgen dat je de helderste en scherpste beelden krijgt.
 • Controleer regelmatig: Kom terug om je camera regelmatig te controleren, maar niet te vaak om te voorkomen dat je de dieren afschrikt. Mocht je niet elke keer de batterijen willen vervangen, dan kun je een zonnepaneel oplader gebruiken dat speciaal is ontworpen om te voorkomen dat je de plaatst te veel verstoort 

De perfecte wildcamera plaatsing doe je zo 

Het correct plaatsen van een wildcamera kan een fascinerende reis zijn, vol met verwachting en opwinding over de mogelijke beelden die je gaat vastleggen. Hoewel het proces enige planning en geduld vereist, is het de inspanning zeker waard. Met de juiste locatiekeuze, zorgvuldige installatie, en rekening houdend met onze extra tips, kun je optimaal genieten van je wildcamera. Volg deze richtlijnen, en je zult geen moment missen van het boeiende leven in de wildernis.