Dé startersgids voor het gebruik van een Wildcamera!
Wildcamera tips

Dé startersgids voor het gebruik van een Wildcamera!

Wat is een wildcamera:

Een wildcamera kan uw leven gemakkelijker maken en uw kansen op een succesvolle jacht vergroten – ook kunnen ze kunnen de gebruiker in staat stellen om zonder zelf aanwezig te zijn de dierlijke activiteiten in de gaten te houden en te monitoren. Een wildcamera is kortgezegd een draagbare en automatisch opererende camera die pas aangaat op het moment dat het beweging detecteerd. Niet alleen beweging maar ook warmte wordt gemeten waardoor zowel dag- als nachtbeelden mogelijk zijn. Sommige wildcamera’s zijn ook mobiel bestuurbaar. De camera’s zijn speciaal gemaakt om dierlijk gedrag vanaf een afstandje, volledig automatisch vast te leggen. 

Dieren reizen, socialiseren en voeden zich gedurende de dag en we kunnen er niet altijd zijn om ze in de gaten te houden. Om onze prooi (of te onderzoeken/fotograferen dieren) zo goed mogelijk te begrijpen is het uiterst belangrijk om wildcamera’s te gebruiken om hiermee de dierlijke activiteiten in de gaten te houden. Maar net als alle andere gadgets die we in ons leven gebruiken, kunnen wildcamera's gevoelig zijn voor zowel gebruikers- als technologische fouten. Het grote voordeel is dat het dierlijk gedrag niet verstoord wordt door de menselijke aanwezigheid, de camera’s zowel dag/nacht beelden kunnen maken en bovendien voorzien zijn van vele praktische opties.

Daarnaast is een wildcamera, ook wel trailcamera genoemd, de ideale tool om onder andere:

  • Ondersteuning en observatie van jacht
  • Nesten en broedplaatsen in de gaten te houden
  • Dierlijke observaties uit te voeren (vanaf een afstandje zonder de natuur te storen)
  • Biologische onderzoeken uit te voeren
  • De groei van plant/dier/constructie te monitoren (vanwege de timelapse functie)
  • Uw passie voor natuur op een bijzondere manier extra invulling te geven

Hoe werkt een wildcamera:

De essentiële onderdelen die een wildcamera doen werken zijn de bewegingssensor, de lens, de infraroodstralers, de batterijen en de SD-kaart. De bewegingssensor van een wildcamera is wat de camera activeert om beweging vast te leggen. Een camera die foto's of videoclips maakt telkens als de wind de bladeren rond blaast, zou nutteloos zijn, dus zijn bewegingssensoren ook uitgerust met warmtedetectie. Deze warmtedetectie zorgt ervoor dat de camera en haar sensoren pas starten met opnemen, zodra er een levend wezen haar gezichtsveld binnenkomt. Hoe beter de sensor, hoe sneller hij beweging en warmte detecteert, hoe sneller hij beweging en warmte kan detecteren en hoe sneller hij beelden binnen zijn gezichtsveld zal verzamelen. Camera's van hogere kwaliteit hebben ook een hoge omlooptijd tussen het nemen van een foto en het klaar zijn voor de volgende.

standaard onderdelen van een wildcamera


Belangrijkste onderdelen van een wildcamera:

Wanneer u opzoek bent naar een wildcamera komen er vaak tal van verschillende termen en benamingen aanbod. Hieronder wordt op eenvoudige wijze, kort uitgelegd wat welke functie eigenlijk precies inhoudt.

No-glow of Low-glow:

Camera's met een "no-glow" flitser zijn uitgerust met zwarte LED's die totaal onzichtbaar zijn, niet alleen voor het wild, maar ook voor de mens. Opgemerkt moet worden dat alle beelden die 's nachts met deze optie worden vastgelegd zwart-wit zullen zijn. Gebruikt u de camera als beveiligingscamera en wilt u dat deze niet gezien wordt? Dan zijn No-Glow camera’s iets voor u! In het algemeen hebben wilde dieren géén last van flitsen.

Low-Glow wild camera’s daar in tegen hebben een lichte gloed vanuit de infrarood sensoren. Deze rode gloed is lichtelijk zichtbaar met het blote oog. Vaak zijn de low-glow modellen iets goedkoper in aanschaf.

Links ziet u een lichte gloed in de sensoren (low-glow)
Rechts ziet u géén gloed (no-glow)

no glow en low glow wildcamera voorbeeld

Megapixels en Videoresolutie:

De meeste wildcamera’s variëren tussen de 8 en maximaal 20 megapixels. Megapixels samen met de kwaliteit van de camera lens staan voor de scherpte en resolutie van de foto’s die de camera neemt. Binnen het wildcameraXL assortiment zijn de laagste aantal megapixels 12 megapixel en lopen deze op tot maar liefst 32MP Qua videoresolutie is het belangrijk om te mikken op minimaal ‘Full-HD’ videoscherpte. Het is natuurlijk erg belangrijk scherpte video’s te schieten. Ook bestaan er verschillende 4K video-modellen, welke bijzonder goede video’s schieten.

De triggersnelheid

Triggertijd is in wezen de tijd die een camera nodig heeft om een foto te maken zodra een beweging, zoals een voorbij lopend hert wordt gezien. Triggersnelheid is een zeer belangrijke eigenschap en kan  zonder twijfel het verschil tussen het zien, of niet zien van bepaalde beweging zijn. Triggersnelheid is een van de belangrijkste eigenschappen van een wildcamera. De triggertijden variëren tussen 0,2 seconden en 1.5 seconden. 

triggertijd van een wildcamera

Detectiezone

De "detectiezone" van een wildcamera is een onzichtbaar gebied dat begint bij de voorkant van de camera en zich naar buiten uitbreidt in een V-vorm; het wordt groter naarmate de afstand groter wordt. Deze "zone" is waar de camera beweging detecteert. Zodra beweging is opgemerkt, wordt de camera geactiveerd en neemt een beeld op of begint video-opnamen te maken. Wat de detectiezones betreft, moet u zich ervan bewust zijn hoe breed en hoe lang uw specifieke model is, want afhankelijk van waar u de camera wilt gebruiken, hebt u misschien niet zo'n grote zone nodig. Vanzelfsprekend zal de camera bij hoge cijfers in beide zones meer beweging vinden en meer foto's nemen, en vice versa. De gemiddelde detectiezone ligt tussen de 15 en 20 meter afstand (recht vooruit).

Detectiezone wildcamera sensoren

PIR-hoek

"PIR" staat voor passief infrarood en de PIR-hoek verwijst naar de mate waarin de camera beweging kan waarnemen. Camera's die een grote PIR-hoek hebben kunnen beweging sneller detecteren en hebben een betere kans om het dier/object in het midden van het frame vast te leggen, in tegenstelling tot de manier waarop sommige camera's van mindere kwaliteit dat kunnen doen Hoge kwaliteit camera's hebben meestal een PIR hoek van 48 graden. In dit voorbeeld wordt de breedte van de PIR-sensoren weergegeven.

Infrarood bereik wildcamera sensor

Multi-shot / Burst mode:

In plaats van één beeld te nemen wanneer de camera triggert, zal de "Burst Mode" de camera toelaten een vooraf bepaald aantal beelden te nemen alvorens te stoppen. Bijvoorbeeld: een hert loopt voorbij en de camera, wanneer de multi-shot aanstaat (bijvoorbeeld ingesteld op 3 foto’s per detectie), neemt de camera direct 3 extreem snelle foto’s achter elkaar! Minder goed voor je SD-opslag maar ideaal om hét shot te krijgen.

burstmode multishot voorbeeld foto

 

 

De 3 belangrijkste voordelen van een wildcamera:

1. U krijgt betere informatie maar ook meer informatie over de gewenste gebieden

Wildcamera’s kunnen u naar een andere plaats brengen met slechts een klik op een knop. Met goed geïnstalleerde wildcamera’s met internet, kunt u live-feeds van uw gewenste locatie observeren en scouten naar een geschikte jachtlocatie, fotografielocatie of onderzoekslocatie voor een langere periode. Ze geven u het broodnodige inzicht, zodat u zich ijverig kunt voorbereiden op uw natuurlijke activiteiten, of zelfs op uw volgende jacht. U kunt zich voorstellen dat het een enorm waardevolle tool is om met het gebruik van wildcamera’s met live notificaties verschillende ‘ogen’ op verschillende locaties te hebben hangen!
 
Zo kunt u bijvoorbeeld het gedrag, de voedingsgewoonten en de broedzones van uw specifieke doelwit bestuderen. Hierdoor kunt u ontspannen van uw gewenste activiteiten genieten met meer vertrouwen in uw opstelling of locatie bepaling. Vandaag de dag beschikken wildcamera’s over zeer geavanceerde digitale functies. Jagers kunnen bijvoorbeeld de positie van sommige camera's op afstand aanpassen voor betere opnamen. Dit wordt mogelijk gemaakt door geavanceerde Bluetooth- en Wi-Fi-connectiviteit die tot op 150 meter afstand kan worden bediend. Wildcamera’s met WIFI zijn uiterst geschikt om live mee te kijken binnen beperkte afstand!
 

 

2. Tijdbesparend

U kunt uzelf een hoop tijd besparen door een wildcamera te gebruiken. In plaats van talloze uren te spenderen aan het persoonlijk verkennen van uw plekken, kunt u een wildcamera plaatsen op de plek die u interesseert, achterover leunen en de camera het werk voor u laten doen. Als de camera een hoop activiteit vangt, dan weet je dat je een goede plek hebt. Niet te vergeten, je kunt ze het hele seizoen in de gaten houden en constant nieuwe informatie krijgen over bewegingen. Ze kunnen veel meer zijn dan een scoutingsinstrument voor het seizoen, als je ze goed gebruikt.

 

3. Beveiliging

Wildcamera’s zijn ideaal voor het bewaken van uw land, opslag of huis. Het laatste wat je nodig hebt is een ongewenst persoon die niet op je terrein hoort te zijn en die rond je persoonlijke gebieden loopt. Trail camera's geven je een gevoel van veiligheid voor die gevallen waarvan je hoopt dat ze nooit gebeuren. Zo kun je bijvoorbeeld bij jouw persoonlijke opslag, loods of bijvoorbeeld in de tuin een wildcamera ophangen die elke beweging vastlegt.
 

 

Wildcamera tips

Locatie en plaatsing

De locatie is het meest cruciale aspect bij het scouten met een wildcamera. Geef voorrang aan voedsel- en waterbronnen, veel gebruikte paden en slaapplaatsen wanneer je op zoek gaat naar een plek om je camera te plaatsen. Houd in gedachten dat het gedrag van het wild het hele jaar door verandert, afhankelijk van het seizoen, dus maak uzelf vertrouwd met deze veranderingen.
 

Ook de positionering van de wildcamera is een factor die een rol speelt tot het maximale uit de camera te behalen. Afhankelijk van de gewenste dieren die u wilt observeren is het handig om bepaalde ‘standaard regels’ aan te houden: zo is het bijvoorbeeld handiger om de camera op ongeveer 1 meter hoogte te hangen wanneer u herten, reeën of andere grotere dieren wilt observeren. Wilt u juist vossen, wilde zwijnen of nadere kleinere dieren observeren? Dan is het handig om de camera op ongeveer 40-60 centimeter hoogte te positioneren.

instellen en ophangen wildcamera tips


De camera van stroom voorzien

Als het aankomt op het kopen van batterijen voor uw wildcamera's, denkt u misschien dat u geld bespaart door voor goedkopere opties te kiezen. Hoewel dit waar kan zijn, hebben batterijen van lage kwaliteit spanningsonregelmatigheden en reageren ze slecht op verschillende weersomstandigheden. Dit kan leiden tot storingen.
Zorg ervoor dat uw trail camera's worden gevoed door hoogwaardige, duurzame oplaadbare lithium batterijen of vervangbare alkaline batterijen, afhankelijk van de instructies van de fabrikant. Hoewel ze misschien iets duurder zijn in de aanschaf, gaan ze veel langer mee zodat u waar voor uw geld krijgt. Ook het gebruik van zonnepanelen of adapters zijn geen overbodige luxe, als de situatie zich hiervoor voordoet. Daarnaast bestaan er ook zonnepanelen en adapters voor wildcamera’s.

 

Controleer de instellingen van de trail camera

Om het meeste uit uw wildcamera te behalen is het belangrijk om deze goed in te stellen, op basis van uw behoeften.
Stel de sensor-gevoeligheid van uw trail camera's in om aan uw scouting behoeften te voldoen. Hoewel u alle bewegingen van het dier wilt vastleggen, wilt u geen valse triggers zoals vallende bladeren en bewegende takken vastleggen. Zorg ervoor dat u de juiste passief infrarood (PIR) hoek op de trail camera instelt, zodat deze de beweging van uw wild kan detecteren volgens de snelheid waarmee ze zich gewoonlijk bewegen. Op die manier worden de langzame bewegingen van dingen zoals bladeren en takken niet vastgelegd. U moet ook een hogere beeldresolutie instellen om kwaliteitsbeelden vast te leggen. Vergeet niet om een SD-kaart van hoge kwaliteit en veel geheugen te gebruiken.

 

Tips voor instellingen


Cameramodus:
De cameramodus is in wezen de keuze van de manier waarop de gebruiker wenst dat de camera foto's neemt. Veelgebruikte opties zijn foto's maken in een burst, video, één foto of time-lapse.

Welke modus een gebruiker kiest, hangt af van zijn doelen. Sommige mensen kiezen voor aas, wat betekent dat ze voedsel in de buurt van de camera plaatsen om dieren te lokken. In dat geval kan een enkele foto het beste werken. Met Burst-foto's worden meerdere foto's achter elkaar gemaakt, waardoor deze modus beter is voor fotografie zonder lokaas.

Videofuncties zijn handig wanneer u het gedrag goed wilt monitoren, dit neemt echter veel plek in beslag op uw SD-kaart maar is een erg interessante functie om het gedrag van dieren te observeren.

Intervalmodus:
Interval is de tijd tussen elke afzonderlijke foto of burst. Het kiezen van een goed interval is belangrijk, omdat het kan helpen om de batterij langer te sparen en te voorkomen dat de camera eindigt met honderden opnamen van precies hetzelfde dier. Ook als de gebruiker veel opnamen van één bepaald dier wil, kan een kleine intervaltijd worden ingesteld. Stel: u wilt elke 15 minuten een foto/video maken van het dier dat u in de gaten houdt (bijvoorbeeld een uilennest), dan kunt u de camera interval instellen op 15 minuten. Wanneer deze functie wordt ingesteld met een 4G wildcamera, is aanbevolen een ruim internetabonnement te kiezen. Ook een wificamera is hiervoor ideaal! (let wel op dat de meeste wildcamera’s een interne hotspot hebben, waardoor u niet verder dan +/- 20 meter van de camera verwijderd kunt zijn om via uw mobiel mee te kijken of de bestanden te downloaden.
Gevoeligheid (sensitivity)
De gevoeligheid is de reactie van de camera op beweging, en warmtedetectie als de camera infrarood is. Hogere gevoeligheidsinstellingen zullen zelfs op kleine bewegingen reageren, waardoor de camera een foto zal nemen. Het gemakkelijkste is om een proefopnamen maken met uw wildcamera om te bepalen welke gevoeligheid het beste werkt in de gekozen omgeving.

Als u uw camera in een bos ophangt waar veel takken en bladeren door de wind voor de camera bewegen, en uw doel is om grotere dieren vast te leggen, is het verstandig om de gevoeligheid niet op de allerhoogste stand te zetten.

 

Veel gemaakte ‘fouten’:

 

1.     Het kiezen van de verkeerde wildcamera

Het is erg belangrijk om direct de juiste wildcamera aan te schaffen, dit voorkomt een hoop gedoe en kan tevens een besparing zijn op onnodige kosten. Wilt u een wildcamera in uw tuin ophangen, dan is misschien een WIFI-camera of standaard camera de beste optie. Wilt u de camera ver weg van huis ophangen en is het noodzakelijk om LIVE mee te kunnen kijken? Dan is het heel erg handig een wildcamera met internet aan te schaffen. Weet u niet zo goed welk type camera bij u past? Doe dan een wildcameraquiz of vraag advies aan een adviseur.

2.     Een te kleine geheugenkaart aanschaffen

Geheugenkaarten moeten groot genoeg zijn om meerdere foto's / fotobursts gedurende vele uren aan te kunnen. Een te kleine geheugenkaart zal tot gevolg hebben dat de camera het geheugen te snel vult dankzij de vele foto's of video's. Aanbevolen wordt dat u aan de grootste geheugenkaart aanschaft,die uw wild camera aankan. Dit is een iets grotere investering maar heeft op lange termijn zeker meer voor- dan nadelen.

3.     Geen rekening houden met uw eigen geur

Wildcamera gebruikers dienen rekening te houden met het feit dat dieren een scherpe reukzin hebben en dat de camera de geur van de persoon zal vasthouden als hij na het opstellen niet wordt schoongemaakt. De camera moet worden opgesteld met geurbestendige handschoenen of moet na het opstellen worden schoongeveegd om de dieren niet te alarmeren of te verontrusten.

4.     De camera té goed camoufleren of verstoppen

Hoewel het belangrijk is om je camera te verbergen (om diefstal te voorkomen en de beste opnamen te maken), is het mogelijk om hem te goed te verbergen.Dat beïnvloedt de opnamen: Als je te veel gebladerte of dekking gebruikt, kan dat er juist voor zorgen dat je geen goede opname krijgt. Moeilijkheden om de camera te vinden: En als je geen GPS-punt neemt, is het ook mogelijk dat je hem voor jezelf verstopt en moeilijk terug kunt vinden.

5.     De camera vergeten aan te zetten

U zult het misschien niet geloven, maar het komt ooit voor dat mensen de camera perfect instellen, opstellen en verbergen… maar hem uiteindelijk vergeten aan te zetten alvorens dat ze het terrein verlaten!