Instellingen en plaatsing van de wildcamera De sleutel tot succes
Wildcamera tips

Instellingen en plaatsing van de wildcamera De sleutel tot succes

De populariteit van wildcamera’s neemt steeds toe, ook in de lage landen. De kwaliteit wordt ook steeds beter en beter. De wildcamera registreert dan wel automatisch beelden, maar een wildcamera kan niet alles. Er is nog een zeer belangrijke taak weggelegd voor de gebruiker van de wildcamera. Zowel de plaatsing van de wildcamera als de instellingen van de wildcamera zijn van groot belang. In deze blog leer je de belangrijkste factoren die je kunnen helpen om je wildcamera optimaal te gebruiken.

Keuze van je wildcamera

Wanneer je weet waarvoor je de camera wil gebruiken en welke instellingen jij belangrijk vindt, dan ben je al een hele stap dichter bij je keuze naar je ideale wildcamera. Heb je al een wildcamera, lees rustig verder. Heb je nog geen wildcamera, raadpleeg even de Wildcamera XL producttype Quiz.

Foto of video?

Bij de keuze of je de wildcamera op foto of video zet, zijn er een paar factoren waar je rekening mee dient te houden. Eerst en vooral is je eigen keuze de belangrijkste, wat wil je met de beelden doen? Het spreekt voor zich dat wanneer je geïnteresseerd bent in het gedrag van dieren, dat video dan de betere optie is. De meeste wildcamera’s hebben tegenwoordig ook de optie om geluid op te nemen, wat een sterke meerwaarde geeft. Nachtbeelden kunnen vaak iets waziger zijn dan dagbeelden, wat meer tot uiting komt wanneer je foto’s neemt.

Wanneer we dieper ingaan op nachtbeelden is het van belang om naar je IR (infrarood sensor) te kijken. Dit is dan weer een keuze die je moet maken bij de aanschaf van je wildcamera. Het verschil tussen ‘no glow’ en ‘low glow’ IR zit hem in de zichtbaarheid, voornamelijk voor de mens. ‘No glow’ is niet zichtbaar voor de mens, maar geeft ook meer korreligere nachtbeelden. ‘Low glow’ is zichtbaar voor de mens, maar geeft dan weer betere kwaliteit aan nachtbeelden.

De triggersnelheid is uiteraard ook van belang. Dit is de tijd tussen het detecteren van beweging en de uiteindelijke foto. Doorgaans is de triggersnelheid voor foto’s sneller dan voor video’s. Dit pleit dan weer in het voordeel van foto’s. Anderzijds is een foto maar een foto, en kan het soms moeilijk zijn om met 1 foto het dier te determineren. Tegenwoordig hebben de meeste wildcamera’s de mogelijkheid om meerdere foto’s te nemen bij een trigger, wat de kans op een bruikbare foto vergroot.

Een volgende factor waar je rekening mee dient te houden is je opslagcapaciteit. Zowel bij foto’s (het aantal foto’s per trigger) als video (de lengte van je video’s per trigger) zijn bepalend voor de snelheid waarmee je SD-kaart vol geraakt. Nog een extra parameter die je mee in je denkoefening kan steken is de hersteltijd. Dit is de tijd na een trigger waarbij de wildcamera geen beelden maakt, ook al wordt hij getriggerd.

Ikzelf gebruik meestal de video-instelling. Ik gebruik mijn beelden meestal voor YouTube, maar mijn keuze is meer doordacht dan enkel dat. Zoals al eerder aangegeven, geven video’s ook de mogelijkheid om geluid bij de opname te hebben. Dit vind ik een meerwaarde. Ik ga meestal voor een videolengte van 20 seconden. Dit ervaar ik als een goede balans tussen opslagcapaciteit en toch voldoende gedrag op beeld te krijgen. Ikzelf gebruik SD-kaarten van 32GB.

Gevoeligheid aanpassen?

Bij sommige wildcamera’s kan je de gevoeligheid van de bewegingssensor en de sterkte van het IR-flits aanpassen. Ikzelf gebruik dit niet zo vaak. De gevoeligheid van de bewegingssensor set ik meestal op ‘normaal’. Wanneer ik merk dat ik veel bewegende planten voor de camera heb staan (zie plaatsing), dan durf ik deze instelling wel eens naar ‘laag’ zetten.

In zeer specifieke omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer je kleinere dieren dichter bij de camera wil filmen, pas ik deze instellingen ook aan. Dan kan je de gevoeligheid van de bewegingssensor op ‘hoog’ zetten. Aangezien je dan voornamelijk geïnteresseerd bent in beelden van kortbij, pas je best de sterkte van de IR-flits ook aan naar ‘laag’. Standaard heb ik deze instelling op ‘hoog’ staan. De intensiteit van de IR-flits ga je enkel aanpassen wanneer je veel overbelichte nachtbeelden hebt.

 

Plaatsing van de wildcamera

Naast de instellingen van je wildcamera is de plaatsing van je wildcamera ook een zeer belangrijke parameter tot succesvolle beelden. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Toch heb ik al vaak cameraopstellingen gezien die min of meer naar de lucht gericht waren. Dit heeft dan niet de verhoopte beelden. Met volgende tips en wat extra tijd bij het opstellen, ga je verstelt staan van de resultaten.

Hieronder bespreek ik enkele manieren om je kansen tot succes te vergroten. Uiteraard zijn er ook verschillende wetenschappelijke benaderingen om gebieden wetenschappelijk te monitoren. Deze methoden gebruiken vaak random locaties. Mijn focus ligt dus eerder op het vastleggen van dieren.

Waar plaats ik mijn wildcamera?

Op deze vraag is ook weer geen eenduidig antwoord. Uiteraard is dit sterk afhankelijk wat je wil bereiken of welke soorten je op beeld wil krijgen. Het is wel belangrijk om hier even te vermelden dat je je wildcamera niet overal zomaar mag hangen. Vraag zeker even toestemming aan de eigenaar van het domein.

De gemakkelijkste plaats is je eigen tuin. Eventueel een natuurgebied of andere plaats waar je graag wil weten welke dieren er voorkomen. Eenmaal een gebied gekozen is het tijd om een specifieke plaats te zoeken voor je wildcamera. De eerste tip is spijtig genoeg ervoor zorgen dat het niet in het directe zicht van wandelpaden of wegen ligt (om de kans op diefstal te verkleinen).

Bij de zoektocht naar een geschikte plaats kan je je best inleven in het dier zelf. Waar zou dit dier zich verplaatsen. Bosranden zijn vaak een goede optie. Paden en wissels geven ook een grotere kans op succes. Hierbij komt dus je kennis van het herkennen van diersporen tot zijn recht. Een plaats waar 2 wissels elkaar kruisen vergroot je kans nog meer. Plaatsen waar krabsporen aanwezig zijn, of ronde plaatsen waar bladeren zijn weggehaald (mogelijke slaapplaatsen) zijn ook goede locaties.

Bij het zoeken van een juiste locatie is het ook al van belang om in het achterhoofd te houden waar je je wildcamera aan gaat bevestingen.

Hoe plaats ik mijn wildcamera

Voila, je plaats voor de wildcamera is gevonden. Nu is het tijd om de wildcamera te gaan bevestigen. Hierbij zijn de hoogte en de richting van belang.

De hoogte op welke je de wildcamera gaat ophangen is wat afhankelijk van de dieren die je wil fotograferen. Voor een reetje is bijvoorbeeld kniehoogte voldoende, voor kleinere dieren kan dit lager. Persoonlijk hang ik mijn camera meestal een 30cm boven de grond.

De richting waarin je de wildcamera gaat hangen, gaat mede bepalen welke beelden je krijgt. Wanneer je de camera loodrecht op de wissel (pad) hangt, krijg je een mooi zijaanzicht. Het nadeel hiervan is dat je snelle dieren misschien wel gaat missen. Wanneer je de wildcamera evenwijdig met je wildpad hangt, krijg je voornamelijk voorkanten en achterkanten van dieren. Mijn beste resultaten krijg ik wanneer ik mijn camera ongeveer op 45° op het wildpad richt. Dit geeft ook beelden waarbij je de dieren in de verte kan zien wandelen.

Wanneer je de camera hebt opgehangen (tussen kniehoogte en 30cm) is het belangrijk om te kijken of de camera niet naar boven gericht staat. Ik probeer de camera op zijn minst evenwijdig met de grond te plaatsen, eventueel zelfs een beetje naar beneden. In de praktijk steek ik vaak een takje achter de wildcamera (bovenaan).

Camera testen

Uiteindelijk is het tijd om de camera te testen. De meeste camera’s hebben ondertussen een kleuren LCD-scherm. Maak een testbeeld door even te wandelen waar de dieren zouden wandelen. Bekijk wanneer de camera getriggerd wordt en of je er goed opstaat. Eenmaal dat allemaal gebeurd is, vergeet de camera niet weer op te zetten. Dan is de camera klaar om automatisch zijn werk te verrichten!

Manieren om kansen nog te vergroten

Met de bovenstaande tips moet het mogelijk zijn om je wildcamera optimaal op te stellen. Wanneer je nog niet genoeg krijgt van het optimaliseren van de plaats van je wildcamera, heb ik nog volgende tips voor jou.

Uiteraard ga je je kansen vergroten wanneer je het gebied waarin je wildcamera gaat hangen beter kent. Door de kennis van de wissels en waar de dieren zich bevinden, kan je je kansen sterk vergroten. Wanneer het gesneeuwd heeft, of stevig geregend, kan je in de sneeuw of de modder op zoek naar sporen. Hierdoor kan je te weten komen welke dieren er voorkomen en wat de voornaamste routes zijn.

Een laatste tip is eentje die je met grote voorzichtigheid moet toepassen. Dit is namelijk het gebruik van lokstoffen om meer dieren voor je wildcamera te krijgen. Lokstoffen kunnen meer wild voor je camera krijgen, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat de dieren langer voor je wildcamera blijven, waardoor de kans groter wordt om goede beelden. De voorzichtigheid in het gebruik van lokstoffen zit heb in het feit dat je de dieren niet afhankelijk mag laten worden van je lokstoffen of voederplaats. De voornaamste lokstoffen die wel eens gebruikt worden bij wildcamera’s zijn sardientjes, visolie, pindakaas, pruimen, enz… Mijn ervaring leert ook dat dit je kansen op succes wel vergroten, maar dat je er ook de vele beelden van (bos)muizen moet bijnemen.

 

Conclusie

Er zijn geen goede of foute instellingen van de wildcamera, of foute plaatsen om een wildcamera te hangen. Er zijn wel factoren waarbij je je succes kan vergroten. Dit is geen harde wetenschap. Door met deze factoren rekening te houden ga je hopelijk je succeservaringen met je wildcamera kunnen vergroten. Uiteraard zullen er ook nog tegenvallende resultaten zijn. Blijven proberen is de boodschap!

Met de bovenstaande tips moet het mogelijk zijn om je wildcamera optimaal op te stellen. Uiteraard is het ook van belang om je beelden even te bekijken en je opstelling bij te sturen waar nodig.

 

Met behulp van: Sam Puls

Ik ben bioloog en gepassioneerd door zoogdieren. Op mijn website Wildlife Impulse kan je meer lezen over mijn ervaringen. Op mijn YouTube kanaal post ik geregeld filmpjes van mijn cameravallen.

Facebook: https://www.facebook.com/sampuls.wildlife

Youtube: https://www.youtube.com/c/wildlifeimpulse

Website: https://www.wildlifeimpulse.com/nl