hoe werkt een wildcamera
Wildcamera tips

Miskoop voorkomen met deze handige wildcamera begrippenlijst

We weten het... de taal van de wildcamera met haar technische benamingen die bijna nergens anders gebruikt worden.... het is ook lastig, vonden wij ook!

Gelukkig zijn wij u voor geweest en hebben wij hieronder alle relevante begrippen en uitleg over de werking van de wildcamera uitgewerkt. Als u nog nooit eerder met een wildcamera heeft gewerkt, raden wij u aan om deze pagina eens rustig door te nemen.

U kunt ook direct de productkeuze-Quiz doen, hierin wordt rekening gehouden met al uw wensen en behoeften. De Quiz duurt 30 seconden en geeft een gepersonaliseerd advies voor u! 

 

Hoe werkt een wildcamera?

Een basisbeschrijving van de werking van wildcamera's biedt een nuttige context om de verschillende kenmerken ervan te begrijpen. wildcamera's zijn ontworpen om gebruikt te worden in een staat van bijna volledige elektronische slaap, net als een TV die op stand-by staat. Het deel dat altijd actief en ‘aan’ is, is de bewegingssensor. Bij de meeste wildcamera’s is dit een Passief Infra-Rood (PIR) sensor, in wezen dezelfde als die in inbraakalarmen. Wanneer de PIR beweging detecteert, wordt de rest van de camera "wakker" en activeert het vele verschillende functies op de camera (zodat u de mooiste foto’s en video’s krijgt).

Voorbeeld van de werking na detectie: de lichtniveaus worden gedetecteerd en de flitser wordt ingeschakeld; de camera gaat scherpstellen; belichting wordt bepaald; een of meer foto's of video's worden door de beeldsensor(en) gemaakt; foto's/video's worden opgeslagen op een SD-kaart; de wildcamera verzend een signaal (sms/mail/notificatie) naar uw mobiele toestel enzovoort. Na deze reeks handelingen gaat de wildcamera automatisch terug in de slaapstand, waardoor het batterijverbruik beperkt wordt.

Hoeveel de camera kan detecteren/zien (gezichtsveld) en wat hij kan fotograferen, wordt grotendeels bepaald door een combinatie van de lens, het type beeldsensor dat licht van de lens ontvangt, de mate van verlichting (zonlicht of flitslicht) en de triggertijd (tijd tussen bewegingsdetectie en het nemen van een foto). Belangrijk is dat de meeste wildcamera's tegenwoordig overdag gekleurde beelden/video's maken en 's nachts zwart/wit door gebruik te maken van een infrarode (IR) flitser - in tegenstelling tot de witlichtflitser van een normale camera. De parameters die nodig zijn om de camera te bedienen, en die in de onderstaande kenmerken worden genoemd, worden door de gebruiker voorgeprogrammeerd via een scherm en gebruikersinterface op de wildcamera zelf en kunnen naar behoefte worden gewijzigd.

U kunt dus zelf de volledige instellingen van uw camera instellen, uiteraard met onze hulp indien nodig.

 

PIR-sensor


Is de afkorting van Passieve Infrarood Sensor, deze sensor kan temperatuur verschillen meten. Wanneer er een dier of mens voor de wildcamera beweegt zal de PIR sensor deze verschillen (beweging van een wartmebron) meten zodat de wildcamera een afbeelding of video maakt. De sensoren kunnen ook koudbloedige dieren meten. De kwaliteit van deze sensor bepaald ook de afstand waarop afbeeldingen gemaakt kunnen worden. Goedkopere camera’s hebben soms maar een bereik van 4 tot 5 meter wat de kans op goed beeldmateriaal natuurlijk verminderd. Veel van de camera’s van wildcameraXL zijn niet voorzien van één, maar juist van meerdere PIR-sensoren. Een voorbeeld hiervan is de EZ60, deze camera heeft 3 PIR-sensoren in 3 richtingen, zodat de kleinste bewegingen worden waargenomen.

 wildcamera-werking-PIR-sensoren-infrarood

 

Detectiezone (aantal graden van PIR sensoren)


De "detectiezone" van een trail camera is een onzichtbaar gebied dat begint bij de voorkant van de camera en zich naar buiten uitbreidt in een V-vorm; het wordt groter naarmate de afstand groter wordt. Deze "zone" is waar de camera beweging detecteert. Zodra beweging is opgemerkt, wordt de camera geactiveerd en neemt een beeld op of begint video-opnamen te maken. Hoe hoger het detectiebereik, des te meer kans er is om een voorbijkomend dier vast te leggen. U kunt om de meeste wildcamera’s zelf instellen hoe gevoelig de PIR-sensoren moeten opereren (low-medium-high), waarbij ‘high’ het meeste stroom verbruikt.

 

Infrarood


Overdag kan een wildcamera zonder ondersteuning van een flits afbeeldingen maken, in de nacht wordt een wildcamera ondersteund door infrarood lampjes. IR is de afkorting van infrarood. Deze IR lampjes zijn verkrijgbaar in Low-Glow of No-Glow. De golflengte van de IR lampjes bepaald of lampjes zichtbaar zijn of niet. IR lampjes tot 850Nm zijn zichtbaar (Lo-Glow) voor het menselijk oog, d.w.z. dat men dan rechtstreeks in de lampjes moet kijken om deze waar te nemen. Alles boven de 850Nm is onzichtbaar voor het menselijk oog en is dus genaamd No-Glow. Het aantal IR lampjes is belangrijk voor de beeldkwaliteit, hoe meer lampjes hoe beter de kwaliteit van het beeldmateriaal.

 

Low Glow of No Glow


Een No Glow camera werkt met onzichtbaar licht, Low glow wildcamera’s gebruiken zichtbaar licht. Als u opzoek bent naar een camera die 0% zichtbaar is voor dier of mens, wordt u aanbevolen een camera te kiezen met no-glow. De meeste wilde dieren ervaren geen hinder door de low-glow, en blijven gewoon ‘hun ding’ doen na detectie van de camera. Low Glow geeft dus een lichte gloed en No Glow is volledig onzichtbaar.

 

Trigger snelheid


Dit geeft aan hoe snel de camera een afbeelding maakt bij beweging of temperatuurverschillen. Ligt deze snelheid boven de seconde? Dan is de kans groot dat het dier de wildcamera al gepasseerd is wanneer de afbeelding gemaakt wordt, u hebt dan bijvoorbeeld enkel een afbeelding van de achterpoten van een dier. Hoe sneller de trigger snelheid hoe groter de kans op een succesvolle afbeelding of video.

 

Wireless/GSM functie


De 4G-modellen, 3G-modellen en WIFI-modellen maken het mogelijk om door middel van het gebruik van een sim-kaartje in de wildcamera, live beelden + notificaties te verzenden naar uw mobiel of laptop. Veel van de modellen maken gebruik van een APP, waarin u live kunt meekijken met de beelden die uw wildcamera op dat moment schiet. De wildcamera’s met internet zijn ontzettend populair en kunnen perfect worden ingezet voor (object)beveiliging of beveiliging rondom uw huis/opslag/terrein. Ook is het een perfecte manier om lekker warm en droog, onderzoek te doen naar bepaalde dieren zonder ze te storen.

 

Multi-shot:


In plaats van één beeld te nemen wanneer de camera triggert, zal de "Burst Mode" de camera toelaten een vooraf bepaald aantal beelden te nemen alvorens te stoppen. Bijvoorbeeld, een hert loopt voorbij en de camera neemt, laten we zeggen, 3 beelden (de een na de ander) voordat hij stopt om te resetten. Dit is geweldig voor camera's die zijn opgesteld langs een heet hindespoor waar u zoveel mogelijk beelden wilt krijgen van dat voorbijgaande hert. U zult echter vrij snel een SD-kaart vullen als de burst-modus is ingeschakeld terwijl de camera een voedselperceel of aasstapel in de gaten houdt.

 

TimeLapse:


Met een time-lapse functie maakt de wildcamera op een - door u ingesteld - vast interval foto’s of video’s. Denk bijvoorbeeld aan het in beeld brengen van het proces van een bouwconstructie of de monitoring van broedende watervogels of het monitoren de groei van een bepaalde plant of vrucht.

 

Test functie


Wildcamera’s met een testfunctie hebben een lampje wat enkel brand tijdens de testfunctie u kunt zo bepalen of u de wildcamera juist hebt opgehangen. U hangt bijvoorbeeld de camera op de gewenste plaats, vervolgens activeert u de testfunctie. Wanneer u nu zelf bewegingen maakt voor de camera begint het lampje te branden, u kunt zo precies zien wat het bereik van de camera is. Dit vergroot de kans op goed beeldmateriaal aanzienlijk.

 

Recovery time


Dit geeft aan hoe snel de camera in staat is een nieuwe afbeelding te maken nadat er een afbeelding of video gemaakt is. Dat kan variëren van enkele seconden tot enkele minuten. Wil je snel afbeeldingen na elkaar kunnen maken dan is een betere kwaliteit wildcamera vaak de beste keus i.v.m. de snellere recovery time.

 

 

 

Nu u meer weet over de werking van de wildcamera is het eenvoudiger de juiste keuze te maken. Als u nog meer vragen heeft kunt u altijd een gratis adviesgesprek inplannen of uw concrete vraag inzenden. Dit kan beide via het contactformulier